Mar 22, 2018

Λιναρόσπορος, ένα Συμπλήρωμα Διατροφής που βοηθά στη Μείωση Χοληστερίνης και Τριγλυκεριδίων

πηγή εικόνας: naturalfoodseries.com
Σπόροι με καθαρτική δράση

Πλούσιοι σε φυτικές ίνες, οι σπόροι του λιναριού έχουν καθαρτική δράση. Διευκολύνουν την εκκένωση του εντέρου και συνιστώνται σε περιπτώσεις χρόνιας δυσκοιλιότητας.

Δοσολογία: Βάζετε ένα κουταλάκι του καφέ λιναρόσπορο μέσα σε ένα ποτήρι νερό και το αφήνετε να σταθεί όλη τη νύχτα. Πίνετε το νερό με τους σπόρους το επόμενο πρωί. Εναλλακτικά, βράζετε 20 γρ. αποξηραμένους σπόρους σε ένα λίτρο νερό για 5 λεπτά και φιλτράρετε. Πίνετε ένα φλιτζάνι κάθε πρωί και βράδυ μετά το φαγητό.
Σημείωση: «Η επίδραση του λιναρόσπορου είναι καθαρά μηχανική κι έτσι δεν προκαλεί  ερεθισμό στο βλεννογόνο του εντέρου, γεγονός που επιτρέπει τη χρήση του για μακροχρόνια θεραπεία», επισημαίνει ο Δρ Yves Donadieu, γιατρός που ειδικεύεται στη φυτοθεραπεία. Ενδεχομένως να χρειαστεί να περάσουν 3 ημέρες για να φανεί το αποτέλεσμα.

Αντενδείξεις: Να μην χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις εντερικής απόφραξης.

Σπόροι που καταπολεμούν τη χοληστερίνη

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2005, η καθημερινή κατανάλωση 20 γρ. λιναρόσπορου για 8 εβδομάδες είναι εξίσου αποτελεσματική όσο και μια στατίνη για να μειωθεί η υψηλή χοληστερίνη (1). Άλλες έρευνες που έγιναν σε κουνέλια (2) υπογράμμισαν ότι η λήψη λιναρόσπορου συνδέθηκε με μείωση των αποθεμάτων της χοληστερόλης στις αρτηρίες. Οι σπόροι του λιναριού περιέχουν άλφα-λινολενικό οξύ, πρόδρομη ουσία των ωμέγα-3 λιπαρών, το οποίο ευνοεί τη μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

Δοσολογία:  Καταναλώνετε 1 με 2 κουταλιές της σούπας αλεσμένους σπόρους καθημερινά προσθέτοντάς τους, για παράδειγμα, στο φαγητό.

Επισήμανση: Τα καρύδια, το καρυδέλαιο και το κραμβέλαιο είναι πολύ πιο πλούσια σε ω-3 λιπαρά από τον λιναρόσπορο. Θυμηθείτε να τα συμπεριλαμβάνετε στο μενού σας κατά καιρούς χωρίς φυσικά να κάνετε κατάχρηση, δεδομένου ότι δεν παύουν να είναι λίπη.

(1) Mandasescu, et al. Flaxseed supplementation in hyperlipidemic patients. Rev Med Chir Soc MedNat Iasi. 2005 Jul-Sep;109(3):502-6.
(2)Dodin S, Lemay A, Jacques H, et al. The effects of flaxseed dietary supplement on lipid profile, bone mineral density, and symptoms in menopausal women: a randomized, double-blind, wheat germ placebo-controlled clinical trial, Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, mars 2005, Vol. 90, No 3, 1390-7.

πηγή εικόνας: inlifehealthcare.com
 Τα τριγλυκερίδια είναι ένα είδος λίπους που βρίσκονται στα τρόφιμα και στο σώμα σας. Το σώμα παίρνει το λίπος από τις τροφές που τρώμε και το αποθηκεύει υπό μορφή τριγλυκεριδίων στον λιπώδη ιστό μας. Το συκώτι μας χρησιμοποιεί τα τριγλυκερίδια για την παραγωγή χοληστερόλης. Έτσι, όσο περισσότερα τριγλυκερίδια έχουμε, τόσο υψηλότερο είναι το επίπεδο της χοληστερόλης μας. Η VLDL (η πολύ κακή χοληστερόλη) στο αίμα μας, χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό των επιπέδων των τριγλυκεριδίων μας. Με λίγα λόγια, τα τριγλυκερίδια δημιουργούν την κακή χοληστερόλη που πρέπει να το κρατήσουμε σε χαμηλά επίπεδα.

Ο λιναρόσπορος είναι πολύ πλούσιος σε ωμέγα-3. Αυτό είναι εμφανές από το γεγονός ότι 2 κουταλιές της σούπας λιναρόσπορο περιέχει σχεδόν 133 % των ημερήσιων αναγκών για ωμέγα-3. Ο λιναρόσπορος περιέχει επίσης, φυτικές ίνες, ασβέστιο και μαγνήσιο, πρωτεΐνες οι οποίες περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνη Ε, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Θα πρέπει όμως να αλεστεί ο λιναρόσπορος για να επιτρέψει στο σώμα σας να απορροφήσει τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Ο καλύτερος τρόπος κατανάλωσης του λιναρόσπορου είναι να τον τρώτε σε αλεσμένη μορφή. Όταν λαμβάνουμε ολόκληρο το λιναρόσπορο, αυτός δεν χωνεύεται από το στομάχι και επομένως δεν απορροφούνται τα θρεπτικά συστατικά που είναι εγκλωβισμένα στο σπόρο. Ο λιναρόσπορος είναι πολύ πλούσιος σε φυτικές ίνες και βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης.

Το λινέλαιο περιέχει μεγάλες ποσότητες σε άλφα-λινολενικό οξύ (τον “πατέρα” των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων).

Τα περισσότερα έλαια είναι πλούσια σε ωμέγα-6 και κάποια από αυτά (έλαιο ελαιοκράμβης, κανναβέλαιο, έλαια ξηρών καρπών κλπ) περιέχουν ωμέγα-3. Όμως το λινέλαιο αποτελείται κατά 55% από άλφα-λινολενικό οξύ. Aυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την υγεία μας, καθώς έχει αποδειχτεί ότι το πλεόνασμα των ωμέγα-6 προκαλεί οξειδωτικές και φλεγμονώδεις αντιδράσεις σε όλο σχεδόν τον οργανισμό. Όλες οι σοβαρές χρόνιες αρρώστιες, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος, η αρθρίτιδα, το Aλτσχάιμερ και ενδεχομένως ο διαβήτης, επιδεινώνονται από τέτοιες φλεγμονώδεις αντιδράσεις.

Μπορείτε να προμηθευτείτε το λινέλαιο   Λιναρόσπορος (Flax Seed oil-Linium) 1000mg  από τα συμπληρώματα διατροφής Real Herbs Hellas και να βοηθήσετε αποτελεσματικά τον οργανισμό σας να εξισορροπήσει τα επίπεδα της χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων εδώ.

 


 
 

No comments:

Post a Comment